top of page

Tarinapuut

Etusivu: Welcome

Kerro meille puutarinasi

Pihapuu, kiipeilypuu, pitämyspuu, muistopuu, nimikkopuu, karsikkopuu, lempipuu, voimapuu

Tarinapuut-työryhmä etsii tarinoita, jotka liittyvät yksittäisiin puihin tai tärkeisiin metsäpaikkoihin. Keräämme tarinoita suomalaisten luontosuhdetta käsittelevään näyttelyyn, jossa esitellään erilaisia puihin liittyviä tarinatyyppejä ja puuyksilöitä.

Onko sinulla erityisiä muistoja tai tarinoita puihin liittyen? Tiedätkö puun, joka on tärkeä suvulle tai kyläyhteisölle tai johon liittyy kiinnostavaa historiaa? Missä ja millainen tuo puu on?

Aineistot arkistoidaan Tarinapuut-työryhmän toimesta Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran arkistoon, jossa ne ovat käytettävissä SKS:n arkiston voimassaolevan käyttösäännön ja soveltuvan lainsäädännön mukaisesti.

Voit vastata nettilomakkeella (linkki alla) tai sähköpostitse osoitteeseen tarinapuut@gmail.com. Halutessasi voit käyttää nimimerkkiä. Otamme tekstien lisäksi vastaan valokuvia ja äänitteitä. Jos vastaat sähköpostilla ja suostut aineiston arkistoimiseen keruun päätyttyä, liitä viestiin suostumuslause: ”Annan suostumukseni oheisen aineiston arkistointiin SKS:n arkistoon sekä niiden tutkimiseen ja julkaisemiseen arkiston sääntöjä noudattaen. Vastaukseni saa arkistoida nimelläni/nimimerkilläni SKS:n arkistoon.”

Etusivu: About My Project
Etusivu: Watch

Projektista

Tarinapuut-hanke kiinnittää huomion

ihmisen ja puun suhteeseen

Tarinapuut-työryhmään kuuluvat valokuvaaja Satu Juvonen (Kontiolahti), toimittaja Topi Linjama (Joensuu) ja sarjakuvataiteilija Sanna Hukkanen (Joensuu). Työryhmä on teki kymmenkunta aineistonkeruumatkaa eri puolille Pohjois-Karjalaa vuosina 2019-2020, tutustuen merkittäviin puihin ja ihmisiin, jotka kertoivat puiden tarinoita. Lisäksi tarinoita puiden ja ihmisten suhteesta on kerätty lomakkeella netissä ja kiertävässä näyttelyssä. Työryhmä löysi vanhoja, vaikuttavia puita, joihin liittyy kiinnostavia tarinoita, kansanperinnettä ja paikallishistoriaa.

 

Tarinapuut-näyttely on kiertänyt Pohjois-Karjalan kirjastoissa ja se on esillä Kolin Luontokeskus Ukossa 5.7.-1.9.2022. Valokuvaaja Satu Juvosen valokuvat ja sarjakuvataitelija Sanna Hukkasen piirrokset kannustavat pohtimaan suhdetta puihin ja jakamaan puihin liittyviä tarinoita.

 

“Meitä kiinnostavat puihin liittyvät tarinat ja erityiset muistot sekä puut, jotka ovat tärkeitä suvulle tai kyläyhteisölle tai joihin liittyy kiinnostavaa historiaa”, sanoo Topi Linjama, joka on toimittanut näyttelyn tekstit.

 

“Matkoilla olemme törmänneet ihan mahtaviin juttuihin kuten tarinaan maailmanloppua ennustavista männyistä”, kertoo Sanna Hukkanen.


Näyttely haastaa lukijan aikakäsityksen - se mikä on ihmiselle ikuisuus, on puulle hetki - ja välittää kävijälle hiljaisen vaikuttumisen, jonka puiden lähellä oleminen saa usein aikaan.

profil_sannahukkanen_2000.jpg
puustila.jpg

Ota yhteyttä

Kysy lisää, ota yhteyttä sähköpostitse tai alla olevalla lomakkeella.

Kiitos viestistä.

ota yhteyttä
bottom of page